Home huisenwonen Riool verstopt? Hulp gezocht!

Riool verstopt? Hulp gezocht!

1027
0

Het is je vast weleens overkomen. Je riool zit verstopt. Daar zit niemand op te wachten. Als je riool verstopt is, heb je vervelende problemen. Vaak raakt je wc verstopt en loopt het water niet goed weg. Ook zou het kunnen dat er een vieze geur ontstaat. Op zoek naar een rioolservice! Woon je in de provincie Utrecht? Dan staat ontstoppingsdienst Utrecht voor je klaar om je te helpen.

Hoe ontstaat een verstopt riool?

Een verstopt riool komt honderden keren per jaar voor in Nederland. In Nederland krijg je er gemiddeld 1 keer in de 8 jaar mee te maken. In een Nederlands huishouden wordt er gemiddeld ongeveer 150.000 liter afvalwater per jaar gespoeld en mede hierdoor ontstaan er verstoppingen in de afvoer. Maar hoe ontstaan die verstoppingen? De aanleiding van de verstopping hangt af van de locatie van de ontstopping. Is de keukenafvoer verstopt? Dan gaat het meestal om grote etensresten, wasmiddelen en vettigheid. Als je wc verstopt is komt dat meestal door het vele gebruik van toiletpapier en soms ook tampons die in de wc worden gegooid. Een andere bekende plek waar verstopping kan ontstaan is het doucheputje. Daar zijn haren en shampoos die samenklonteren de boosdoeners. Als je op meerdere plekken in je huis last hebt van verstopping dan zit het probleem verderop in de riolering, misschien in de standleiding. Als het zover zit kan het zelfs geraken tot het gemeentelijke riool. Als het bij het gemeentelijk riool komt ben je niet verantwoordelijk maar moet je wel een oplossing zoeken.

Jouw eigen verantwoordelijkheid en oplossingen

Als niet alle afvoeren verstopt zijn, maar bijvoorbeeld alleen jouw wc of keuken, dan gaat het om een individuele afvoer. Hierbij de kans sterk aanwezig dat de verstopping in jouw huis zit. Je bent dan natuurlijk zelf verantwoordelijk voor het oplossen van het probleem en je betaalt zelf de kosten. Je kunt eerst zelf proberen om te ontstoppen. Maakt bijvoorbeeld gebruik van een rubberen ontstopper. Je kunt alle ophopingen vacuĆ¼m trekken en dan spoelt het vuil makkelijker weg. Je plaatst een beetje water in de wasbak en zet vervolgens de ontstopper erop. Duw deze op en neer zodat er een pompend effect ontstaat. Vervolgens verwijder je de ontstopper en kijk je of je het water makkelijk weg kunt spoelen. Een andere milieuvriendelijke manier is allereerst proberen met heet water. Als dat niet lukt maak je gebruik van soda water, azijn en heet water. Er ontstaat een chemische reactie waardoor ingrediĆ«nten gaan pruttelen. Als dit uiteindelijk allemaal niet werkt, kan je contact opnemen met een ontstoppingsbedrijf je je regio. De kosten van het ontstoppen zijn tussen de 80 en 120 euro.

Wat als de verstopping op gemeentelijk terrein is?

Zijn alle afvoeren je huis verstopt? Dat klinkt alsof het niet goed is. Ga eerst even kijken bij de buren of zij hetzelfde probleem hebben. Als dat zo is, kan het zijn dat het probleem zich afspeelt in het riool van de gemeente. Daar ben jij niet verantwoordelijk voor maar de gemeente. Ze hebben vaak een mogelijkheid om langs te komen en een inspectie uitvoeren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here