Home huisenwonen Een aankoopmakelaar: is dat nodig of niet?

Een aankoopmakelaar: is dat nodig of niet?

1215
0

Een huis kopen is vaak een nieuwe stap in je leven. Toch kan het wel spannend zijn om een huis te kopen. Misschien weet je ook niet zo goed hoe je dit het beste aanpakt. Een aankoopmakelaar kan dan handig zijn.

Wanneer is een aankoopmakelaar handig?
Je bent niet verplicht om een aankoopmakelaar in te schakelen bij de koop van een huis, maar het kan wel handig zijn. Dit is het geval als je bijvoorbeeld zelf weinig tijd hebt om op zoek naar een huis te gaan. Als je niet weet waar je op moet letten bij de bezichtiging van een huis, kan een aankoopmakelaar ook helpen. Ten slotte komt een aankoopmakelaar ook goed van pas bij de onderhandelingen.

Wat doet de aankoopmakelaar?
Een aankoopmakelaar kan je helpen bij verschillende stappen in het proces van de aankoop. Zo kan deze meedenken over wat voor soort woning je wil en waar je deze kan vinden. Ook kan de aankoopmakelaar door connecties soms sneller een geschikte woning vinden.
Verder kan een aankoopmakelaar een analyse maken van de kosten van het huis. Hierdoor weet je vooraf al wat de verwachte kosten zijn en of dit binnen je budget valt.

Een aankoopmakelaar helpt ook met de bezichtiging van het huis. Als je er zelf geen tijd voor hebt kan deze dat voor jou doen. Ook als je wel zelf gaat bezichtigen kan de makelaar met je meegaan. Hij kijkt op een objectieve manier naar het huis, en zet de voor-en nadelen voor je op een rijtje.

De belangrijkste functie van de makelaar is toch wel de onderhandeling. Hier komt de waarde voor jou als het goed is naar boven. De makelaar kan als het goed is een betere prijs onderhandelen dan jijzelf. Ook kijkt diegene goed naar de koopovereenkomst en probeert hier voordeel voor jou uit te halen.

Wat doet de makelaar niet voor jou?

De aankoopmakelaar kan veel dingen voor jou doen, maar er zijn een aantal taken die door iemand anders worden uitgevoerd. Zo heeft de aankoopmakelaar wel enige bouwkundige kennis, maar zal hij bij twijfel toch een bouwkundige keuring adviseren. Verder mag de makelaar niet zelf de taxatie uitvoeren.

Wat kost een aankoopmakelaar?

De kosten verschillen per aankoopmakelaar, iedereen rekent hier andere tarieven voor. Meestal is het bedrag een percentage van de aankoopprijs. Sommige makelaars rekenen ook een vaste prijs. Het is dus goed om te kijken welke makelaar bij jou past.

Waar moet ik verder nog op letten?

Een aankoopmakelaar en de bijbehorende makelaardij mogen niet bij beide partijen betrokken zijn. Ze mogen dus niet de verkoop en de koop regelen van een huis. Als een huis bij een bepaalde makelaardij te koop staat, kun je dus geen aankoopmakelaar van dezelfde partij in de arm nemen.

 

Een aankoopmakelaar kan prijzig zijn, dus houdt daar rekening mee in je budget. Hopelijk kom je met deze tips verder en heel veel succes bij het kopen van een nieuw huis!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here